logo

Babeczki orzechowo-czekoladowe bez cukru

Po kilku nieudanych próbach wykonania lekkich i wilgotnych wegańskich babeczek prawie się poddałam. W końcu podjęłam jednak kolejną próbę, z wykorzystaniem masła orzechowego i jabłka — to jest to, mówię Wam!

Te babeczki przypominają mi „łaciatą” babkę, którą robiłam jako dziecko, kiedy był to szczyt moich możliwości kulinarnych. Są przy tym zdecydowanie bardziej wilgotne od babki i bardzo miękkie — polecam jeść je nad talerzykiem.

W przepisie użyłam całej kostki czekolady i nawet nie będę się z tego tłumaczyć, bo chyba każdy miłośnik czekolady powinien mnie zrozumieć. Słodkości babeczkom dodaje jabłko oraz ksylitol, jednak jeśli nie jesteście przekonani do alternatywnych słodzików, możecie użyć tradycyjnego cukru. Nie przedłużając już, przechodzę do przepisu, bo chyba po to właśnie tu jesteście. 😁

Babeczki orzechowo-czekoladowe

(11 babeczek)

Składniki:

  • 1 jabłko (lub 1/4 szklanki musu jabłkowego)
  • 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 1/4 szklanki oleju (około 60 ml)
  • 6 czubatych łyżek masła orzechowego (100% orzechów)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę i gotować w małej ilości wody (stale dolewając) aż zmięknie i będzie łatwo rozgnieść je widelcem na mus. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  3. W misce połączyć suche składniki bez kakao.
  4. Do garnka z musem jabłkowym dodać 3 łyżki masła orzechowego i olej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać napój roślinny i ocet jabłkowy, ponownie wymieszać.
  5. Dodać mokre składniki do suchych, mieszać chwilę, aby dokładnie się połączyły.
  6. Połowę ciasta przełożyć do innego naczynia (może być ponownie garnek po musie jabłkowym). Do jednej części dodać 3 łyżki masła orzechowego, do drugiej kakao, wymieszać.
  7. Czekoladę pokroić na małe kawałki, dodać po połowie do obu części ciasta, pozostawiając kilka pokrojonych kostek do dekoracji babeczek.
  8. Ciasto wykładać łyżką na zmianę (raz jasne, raz ciemne) do papierowych foremek na babeczki lub silikonowej formy wysmarowanej odrobiną oleju. Ciasto powinno sięgać brzegu foremek. Dodatkową czekoladą udekorować górę babeczek.
  9. Piec około 30-35 minut (w zależności od mocy piekarnika) do suchego patyczka (aż włożona w babeczkę wykałaczka nie oblepi się ciastem).
  10. Pozostawić babeczki do ostygnięcia przed wyjęciem z formy, w przeciwnym wypadku mogą się rozpadać.

IMG 9069