logo

Bananowe brownie z sosem malinowym na ciepło

Brownie to zdecydowanie jeden z deserów, do którego od zawsze miałam słabość. Trudno jest o bardziej czekoladowy deser. Dodatkowo, jego wykonanie jest o tyle proste, że nie trzeba martwić się o powstanie zakalca. Całym urokiem brownie jest to, że jest niewyrośnięte i zdaje się być niedopieczone, a przy tym wręcz rozpływa się w ustach.

Przygodę z wegańskimi wypiekami zaczęłam stosunkowo niedawno. Początkowy brak piekarnika w mieszkaniu, a później dość małe wymiary mini-piekarnika, którym teraz dysponuję, skutecznie mnie do tego zniechęcały. Do zrobienia tego brownie zachęciło mnie jednak znalezienie jednorazowych, aluminiowych keksówek, które wymiarem idealnie pasują do mojego piekarnika. Tradycyjnie brownie piecze się jednak raczej w większych kwadratowych lub szerokich, prostokątnych formach. Przy użyciu takiej formy, pamiętać należy o zwiększeniu ilości składników.

Banan (koniecznie mocno dojrzały i miękki!) nie tylko dodaje brownie słodyczy, ale służy także jako składnik zastępujący jajko. Ważne, aby banan nie był zbyt duży, w przeciwnym wypadku ciasto będzie zbyt ciężkie, by choć odrobinę wyrosnąć. Osobiście preferuję brownie przypominające smakiem gorzką czekoladę. Jeśli ktoś preferuje zdecydowanie słodsze wypieki, proponuję zwiększenie ilości syropu z agawy lub innego słodzika.

Połączenie czekolady i malin jest jednym z moich ulubionych. Końcowy deser świetnie uzupełniłyby także wegańskie lody, wykonane np. ze zmiksowanych w blenderze mrożonych bananów.

Bananowe brownie z sosem malinowym na ciepło (na aluminiową keksówkę o wymiarach około 23 cm x 11 cm)

Składniki:

Brownie:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki syropu z agawy (sprawdzi się również klonowy lub daktylowy)
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek ziaren kakaowca

Sos malinowy:

  • szklanka malin (mrożonych lub świeżych)
  • szklanka wody
  • 1-2 łyżeczki tapioki lub innego rodzaju skrobi
  • ewentualne słodzik do smaku

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Banana wraz z syropem z agawy, olejem i mlekiem roślinnym zmiksować w blenderze na gładką masę. Banana można też dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami.
  3. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki, oprócz czekolady i ziaren kakaowca, uprzednio przesiewając je przez sitko.
  4. Do miski z suchymi składnikami dodać mokre składniki i dokładnie wymieszać.
  5. Do otrzymanej masy dodać dość drobno posiekaną czekoladę i ziarna kakaowca.
  6. Ciasto piec w nasmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia formie przez 30 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i pozwolić mu lekko wystygnąć.
  7. W czasie, gdy ciasto będzie stygło, mrożone lub świeże maliny umieścić w garnuszku i zalać wodą.
  8. Gotować przez kilka minut, by osiągnąć równomierną konsystencję sosu. Na tym etapie można dodać ewentualny słodzik np. syrop z agawy czy klonowy.
  9. Następnie zdjąć garnuszek z palnika i dodać do sosu łyżeczkę lub dwie tapioki lub innego rodzaju skrobi. W zależności od dodanej ilości, sos może mieć konsystencję mniej lub bardziej zbliżoną do kisielu. Garnuszek ponownie umieść na palniku i gotuj, aż sos stanie się przejrzysty.
  10. Brownie najlepiej smakuje świeże. Podawaj je z sosem malinowym na ciepło.

IMG 1313