logo

Bezjajeczne jajka z sosem wasabi

Święta wielkanocne bez jajek kiedyś wydawałyby mi się zupełnie wybrakowane. Nawet nie będąc największą fanką jajek na kanapce, a nawet samych kanapek(!), postanowiłam jednak jakoś spełnić tą swoją jajeczną zachciankę. Efekt okazał się zaskakująco zadowalający! 😀

Wielkanocne potrawy zawsze należały dla mnie do jednych z najlepszych w ciągu roku. To pewnie ze względu na moje wielkie zamiłowanie do śniadań. Rozpoczęcie dnia od posiłku, w który włożyłam dużo dbałości, sprawia, że reszta oczekujących mnie wyzwań nie jest aż taka straszna. Tym więcej wysiłku włożyłam w przygotowanie roślinnej alternatywy dla jajek, które kiedyś były dla mnie nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Z kolei elementem uzupełniającym jest tu banalny sos wasabi, który świetnie sprawdzi się na kanapkach z głównymi bohaterami wpisu.

W czasie tworzenia tych bezjajecznych jajek, zdałam sobie sprawę, że przy wprowadzeniu drobnych zmian, możemy osiągnąć efekt przypominający zarówno jajka na twardo, jak i na miękko, co pozwala na osiągnięcie idealnej dla siebie konsystencji.

Do ich przygotowania użyłam, przeznaczonej do niewegańskich jajek, tacki dekoracyjnej, którą łatwo znaleźć w praktycznie każdym sklepie typu „wszystko za 5 zł”. Świetnie nada się także foremka do muffinek, bez karbowanych brzegów. W przypadku „jajek” na miękko, do przygotowania użyć można kieliszków na jajka.

Wegańskie jajka (około 14)

Składniki:

  • 1 szklanka mleka sojowego lub śmietanki sojowej
  • 1/2 lub 3/4 łyżeczki agaru
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli
  • kurkuma + słodka papryka lub wegański barwnik spożywczy
  • olej do posmarowania foremek

Do wykonania potrzebne będą:

  • tacka dekoracyjna do jajek, foremka na muffinki lub kieliszki na jajka
  • strzykawka bez igły
  • wykałaczka

Wykonanie:

  1. Wybraną formę wysmarować olejem, żeby ułatwić wyjmowanie gotowych jajek.
  2. Do garnuszka, najlepiej z dzióbkiem, wlać mleko sojowe lub śmietankę sojową. W przypadku użycia śmietanki sojowej, jajka wyjdą bardziej „na miękko”, dlatego warto przygotować je w kieliszkach na jajka.
  3. Do mleka lub śmietanki dodać odpowiednią porcję agaru - 1/2 łyżeczki - jajka na miękko; 3/4 łyżeczki - jajka na twardo. Dokładnie wymieszać.
  4. Doprowadzić mieszankę do temperatury około 90 stopni, mieszając, by zapobiec powstawaniu grudek.
  5. Garnuszek zdjąć z palnika, dodać czarną sól i ponownie wymieszać.
  6. Wlać 3/4 mieszanki do foremek, z zachowaniem około pół centymetra marginesu od porządanej wysokości (dodanie "żółtka" podniesie poziom jajek).
  7. Pozostałą część mieszanki zabarwić kurkumą i słodką papryką lub wegańskim barwnikiem spożywczym na żółto-pomarańczowy kolor.
  8. Strzykawką nabierać żółty płyn i delikatnie dodawać do foremki, tworząc koła przypominające żółtko.
  9. Powstałe bańki powietrza przebić wykałaczką. Na tym etapie można też delikatnie wyrównać brzegi „żółtka”.
  10. Pozostawić do zastygnięcia i delikatnie wyjąć z foremek. Przechowywać w lodówce, chronić przed wyschnięciem.

Jako miłośniczka chrzanowych smaków, nie mogłam oprzeć się pomysłowi skomponowania wegańskiego jajka z kremowym jogurtowo-chrzanowym sosem. Zielone wasabi nie tylko świetnie komponuje się smakowo, ale w odpowiednich ilościach dodaje też ciekawego odcienia kolorystycznego.

Jogurtowy sos wasabi

Składniki:

  • 1 opakowanie jogurtu sojowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka wasabi
  • czosnek granulowany

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.

IMG 1698