logo

Ciastka śniadaniowe

Płatki owsiane, masło orzechowe i żurawina... Choć te ciastka to nie „pieguski” z kawałkami czekolady, to właśnie one pozwalają bez wyrzutów sumienia spełnić marzenie każdego dziecka — zjedzenie ciastek na śniadanie. Do tego są szybkie i bardzo proste w wykonaniu.

Mam nieco niestabilną relację z płatkami owsianymi. Był czas, kiedy owsiankę mogłam jeść prawie codziennie, a mleko owsiane było moim ulubionym spośród alternatyw dla mleka krowiego. W pewnym momencie płatki owsiane przejadły mi się jednak zupełnie, dlatego przez dłuższy czas nie wracałam do tego sprawdzonego już wielokrotnie przepisu.

Powrót na uczelnię zmusił mnie jednak do przypomnienia sobie, jak ciężkie bywa zdecydowanie, co zjeść lub zabrać ze sobą na śniadanie wychodząc z domu. W ten sposób trafiłam znowu na dawniej ukochany przepis na ciastka śniadaniowe.

Płatki owsiane, masło orzechowe i żurawina (o zgrozo, nie rodzynki!) od razu kojarzą mi się ze śniadaniem. Do tego cynamon i gałka muszkatołowa, które pachną obłędnie! Oprócz tego bardzo dużą zaletą tych ciastek jest łatwość przygotowania i wygoda, jaką oferują przez następnych kilka poranków. Po mniej więcej dwóch dniach robią się już nieco twardsze, wtedy najlepiej smakują maczane w ciepłej kawie. Oczywiście w większości znikają, kiedy są świeżo wyjęte z piekarnika... 😁

Ciastka śniadaniowe

(przepis na około 15 ciastek)

Składniki:

  • 7 łyżek masła orzechowego
  • 1 duża szklanka płatków owsianych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 5 łyżek mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • suszona żurawina (według preferencji)
  • cynamon i gałka muszkatołowa do smaku
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: dowolne pestki i/lub orzechy

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki dodać do miski i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i kleiste.
  2. Z ciastka tworzyć małe kulki, najlepiej zwilżonymi dłońmi. Następnie wykładać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Rozgniatać widelcem, aby przybrały kształt ciastek.
  3. Udekorować ciastka dodatkową żurawiną i wybranymi pestkami lub orzechami. Warto nieco docisnąć bakalie, w przeciwnym wypadku łatwo odpadną od ciastka po upieczeniu.
  4. Ciastka piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż ładnie się zarumienią.

 Ciastka