logo

Jabłka w cynamonowym cieście

Racuchy są idealne na śniadanie, obiad i podwieczorek. Mało komu nie przypadają do gustu. Podobne w smaku są smażone w cynamonowym cieście plastry jabłka. Wegańskie, oczywiście.

Z jakiegoś nieodgadnionego dla mnie powodu, gdy za oknem nie dopisuje pogoda, mam ochotę na śniadanie z rozmachem. Zazwyczaj są to wszelkiego rodzaju pancakes lub smoothie bowl. Jesień odczuwam już jednak na każdym kroku, a co za tym idzie, mam nieodpartą ochotę na jabłka i cynamon pod wszelkimi postaciami.

Plastry jabłka w cieście z dodatkiem cynamonu są zadziwiająco proste w przygotowaniu, a przy tym stanowią idealne rozpoczęcie nawet najbardziej deszczowego dnia.

Jabłka w cynamonowym cieście

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (+ 3 łyżki wody)
  • 3/4 szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy)

Przygotowanie:

  1. Przygotować „jajko” z siemienia lnianego - wymieszać łyżkę zmielonego siemienia lnianego z wodą i pozostawić do zgęstnienia.
  2. W dużej misce wymieszać suche składniki.
  3. W osobnym pojemniku zmieszać ze sobą płynne składniki.
  4. Stopniowo dodawać płynne składniki do suchych, systematycznie mieszając. Po zmieszaniu dodać przygotowaną mieszankę siemienia lnianego z wodą i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być odpowiednio gęste, by dokładnie oblepiło jabłka.
  5. Jabłka kroić w duże, cienkie plastry. Gniazdo nasienne można wyciąć za pomocą noża lub posłużyć się dowolnym korkiem, dla większej dokładności.
  6. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Plastry jabłka zanurzać dokładnie w cieście i układać na patelni. Aby jabłka zmiękły, powinny być smażone z każdej ze stron po około 3 minuty.
  7. Podawać z cukrem pudrem lub syropem z agawy dla dodatkowej słodyczy. Świetnie smakują również z orzechami czy masłem orzechowym.  `

Polecane