logo

Penne z rukolą i kremowym sosem pieczarkowym na bazie tofu

Kremowe sosy, do których nie została użyta śmietana, były dla mnie dużym problemem w trakcie poszukiwań wegańskich alternatyw. Teraz moim faworytem jest sos pieczarkowy, który powstał na bazie tofu.

Marzył mi się makaron z sosem innym niż pomidorowy, pesto czy zwyczajna oliwa. Jadam je na okrągło, przez co przestały mnie już cieszyć, a przecież ulubione dania powinny niezmiennie dostarczać taką samą ilość radości!

Namaczanie nerkowców na noc zupełnie wykracza poza moją zdolność planowania posiłków, zazwyczaj ochota na dane smaki zmienia mi się błyskawicznie. Tofu było tu rozwiązaniem idealnym. Pieczarki i rukola są moim zdaniem idealnym połączeniem w tym przypadku, ale można je również zastąpić np. brokułami. 😍

Penne z rukolą i kremowym sosem pieczarkowym na bazie tofu

(2 porcje lub 1 bardzo duża ❤️)

Składniki:

  • penne - ilość na dwie porcje
  • 1 cebula
  • 2 garści pieczarek
  • olej lub woda do smażenia
  • rukola

Sos:

  • 1/2 kostki tofu naturalnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/2-1 szklanki mleka sojowego lub wody (w zależności od gęstości sosu)
  • 1 łyżeczka skrobi z tapioki (może być inny rodzaj skrobi)
  • przyprawy: pieprz, wędzona papryka, szczypta chilli, ewentualna sól do smaku

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Nie obracać zbyt często, aby ładnie się zarumieniły.
  3. Do blendera dodać wszystkie składniki na sos i zblendować dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Sos dodać na patelnię do podsmażonych pieczarek i podgrzać na niskim ogniu aż zgęstnieje.
  5. Makaron penne wymieszać z sosem, podawać ze świeżą rukolą.  `