logo

Pieczona gruszka z wegańską gorgonzolą i purée kalafiorowym z tymiankiem

Na wegańskiej diecie zaczęłam eksperymentować ze smakami jak nigdy wcześniej. Jedną z niewielu rzeczy, której jednak mi trochę brakowało wśród wegańskich przepisów, było danie w typie wykwintnych, które sprawdzi się na przykład na romantyczną rocznicową kolację. Poniżej właśnie moja próba stworzenia czegoś bardziej „fancy".

Na wstępie powiem, że przepis powstał w związku z instagramowym wyzwaniem, które podjęłyśmy razem z Agą - Tofu to mniam. U niej znajdziecie przepis na wegańskie brownie, które również wyczarowane jest z kalafiora i gruszki! 😮

Wegańska gorgonzola stanowiła naprawdę duże wyzwanie w kuchni. Przeczytałam wiele przepisów, przetestowałam kilka i ciągle coś nie pasowało mi pod względem proporcji lub zwyczajnie wyglądu. W końcu metodą prób i błędów trafiłam na TO, czyli idealną kombinację: bardzo słoną, tłustą, smakującą naturalnym procesem fermentacji, a nawet lekko orzechami, o co musiałam uprzednio spytać mamę („Czy to ten ser, który smakuje jakby orzechami?”).

Ten wegański ser jest bardzo plastyczny w temperaturze pokojowej (przypomina trochę podgrzaną fetę), a po włożeniu na noc do lodówki będzie nadawał się do krojenia. Dodatek spiruliny daje efekt czysto estetyczny, więc jeśli nie chcecie jej kupować, na pewno smak na tym nie straci! 😄

Wegańska gorgonzola

Składniki:

  • kostka tofu naturalnego
  • 2-3 łyżki jasnej pasty miso
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich (najlepiej z jasnymi skórkami)
  • 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego rafinowanego (bezzapachowego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • szczypta: białego pieprzu i chili
  • spirulina (najlepiej niebieska) do dekoracji

Wykonanie:

  1. Olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej - 50 ml to około 2 czubate łyżki.
  2. Orzechy włoskie w miarę możliwości pozbawić skórek i drobno posiekać.
  3. Tofu odcisnąć z zalewy przy pomocy ręcznika papierowego i pokruszyć.
  4. Wszystkie składniki oprócz spiruliny umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę blenderem ręcznym.
  5. Jeśli chcecie uzyskać twardszą konsystencję, brzegi wybranego naczynia (np. okrągłej miseczki lub foremek na kostki lodu) należy wysmarować neutralnym w smaku olejem i udekorować gdzieniegdzie spiruliną, np. przy pomocy wykałaczki lub pałeczki. Wstawić na noc do lodówki.

Kombinacje smakowe w poniższym przepisie zainspirowane są właściwie wszystkim, co kiedykolwiek wydawało mi się fancy w kuchni. Połączenie słodkiego ze słonym, a także blendowanie nietypowych warzyw w formę purée wraz z ziołem, którego szczególnie w świeżej formie raczej nie używam. Po konsultacji z bliskimi doszłam do wniosku, że to zdecydowanie coś, co można by było podać w wykwintnej restauracji. 🍷

Pieczona gruszka z wegańską gorgonzolą i purée kalafiorowym z tymiankiem

(porcja dla dwóch osób - z dużą nadwyżką purée 😅)

Składniki:

  • 2 gruszki średniej wielkości
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego rafinowanego (bezzapachowego)
  • kilka łyżek gorgonzoli z powyższego przepisu
  • główka kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki neutralnego w smaku oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka napoju roślinnego lub wody
  • 2 gałązki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie: syrop z agawy

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  2. Gruszki przepołowić, wydrążyć gniazdo nasienne i lekko posmarować olejem kokosowym po przekrojonej stronie.
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć gruszki i nieobrane ząbki czosnku. Gruszki piec łącznie około 30 minut.
  4. Kalafior drobno pokroić i gotować aż zmięknie, a następnie odcedzić.
  5. Po 10 minutach pieczenia, z piekarnika wyjąć ząbki czosnku (gruszki zostawić jeszcze na 20 minut), obrać z łupin i dodać do odcedzonego kalafiora. Tymianek posiekać i również dodać do kalafiora wraz z pozostałymi składnikami. Zmiksować na purée blenderem ręcznym, doprawić do smaku.
  6. Na purée kalafiorowym układać gruszkę wypełnioną gorgonzolą w temperaturze pokojowej (można udekorować spiruliną już w gruszce), a jeśli lubicie mocno kontrastujące smaki, warto polać gruszkę dodatkowo syropem z agawy. Smacznego wykwintnego!

IMG 9508