logo

Pikantna zupa soczewicowa

Od dłuższego czasu szaleję na punkcie niemieckich zup soczewicowych w puszce, które są dla mnie najlepszą pamiątką z odwiedzin w Niemczech. W końcu zabrałam się za zrobienie swojej wersji tego dania — pikantnej, przypominającej gulasz.

Po przeczytaniu książki „Food Pharmacy”, którą swoją drogą baaardzo polecam, miałam ogromną ochotę na zupę soczewicową. Przemycona w tekście idea ograniczenia prostych węglowodanów skutecznie zniechęciła mnie jednak do wszelkich prób, no bo jak to, zupa bez ziemniaków? Nie planuję w najbliższym czasie zrezygnować z pieczywa czy — co ważniejsze — makaronu, ale staram się przynajmniej spróbować podążać za wskazówkami „Food Pharmacy”.

Bałam się, że jeśli nie dodam do zupy ziemniaków, a do tego jeszcze nie użyję kostki rosołowej (warzywnej, oczywiście!), to najpewniej będę kończyła garnek z wielką trudnością. Na szczęście pokombinowałam trochę ze smakami i teraz staram się nie skończyć ogromnej porcji w jeden wieczór! 😂

Kluczowa w przypadku tego przepisu jest dla mnie duża ilość soczewicy, przez co zupa przypomina nieco bardziej gulasz, a także ostra papryczka, dzięki której zapominamy o konieczności dosolenia dania po podaniu. Z wrażenia można zapomnieć też o braku ziemniaków! 😀

Pikantna zupa soczewicowa

Składniki:

  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
  • 1 por
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka (można pominąć lub dodać więcej 🌶️)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: wędzona papryka, kumin, lubczyk, płatki drożdżowe nieaktywne, pieprz i ewentualna sól

Wykonanie:

  1. Soczewicę namoczyć na około godzinę w 2 szklankach ciepłej wody. Następnie dokładnie przepłukać ją na sitku, zalać podobną ilością świeżej wody i gotować bez przykrycia około 20 minut.
  2. Warzywa obrać, czosnek grubo posiekać, por pokroić w półplasterki (rozpadnie się w czasie gotowania na paseczki), marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę.
  3. Wszystkie warzywa podsmażać kilka minut na łyżce oleju, a następnie dodać około 3 szklanki wody (lub więcej, jeśli preferuje się rzadsze zupy), przecier pomidorowy i gotować do zmięknięcia marchewki.
  4. Soczewicę po ugotowaniu ponownie przepłukać ciepłą wodą, dodać do garnka z resztą zupy.
  5. Dodać pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę, sos sojowy, a także pozostałe przyprawy według własnych preferencji smakowych.
  6. Podawać z dodatkową papryczką (jeśli jesteście odważni!) lub grzanką (jeśli nie czujecie potrzeby ograniczenia pieczywa). 😁

IMG 7132