logo

Świąteczne ciastka last minute

Poszukiwania wegańskich alternatyw świątecznych deserów są dużo trudniejsze, kiedy ma się małą lodówkę, jeszcze mniejszy piekarnik i niechęć do większości tradycyjnych bożonarodzeniowych ciast. Ograniczenia bywają przy tym czasami najlepszą inspiracją, czego dowodem są poniższe świąteczne ciastka z dosłownie 6 składników.

W zeszłym roku świętowałam swoje w pełni roślinne Boże Narodzenie, które zdecydowanie należało do najbardziej eksperymentalnych świąt w moim życiu. Brak odpowiednich warunków i niechęć do wszelkiego rodzaju tofurników czy wegańskich makowców zainspirował mnie do poeksperymentowania z produktami, które już miałam w kuchni, a z których mogłabym wyczarować świąteczne ciasto.

Składało się ono z trzech warstw: spodu z ciasteczek korzennych, dżemu porzeczkowego oraz kremu kokosowo-pomarańczowego. Jego tegoroczna odsłona, ze względu na zamiłowanie do małych wersji ciast, powstała (ponownie) w foremkach do babeczek, co bardzo polecam osobom o ograniczonej wielkości kuchni i mieszkających w studenckich warunkach. 😄

Z przepisu zdąży skorzystać każdy, kto odkłada przygotowania do świąt na ostatnią chwilę. Ciastka mogą być również idealnym sposobem na wykorzystanie poświątecznych „nadprogramowych” herbatników korzennych lub kruchych ciasteczek. Przepis wystarcza na około 12 ciastek, można go jednak przerobić na tortownicę lub inną dużą formę, zwiększając proporcjonalnie ilość każdego ze składników.

Świąteczne ciastka last minute

(przepis na około 12 ciastek)

Składniki:

  • 100 g wegańskich ciasteczek korzennych*
  • 60 ml roztopionego oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
  • dżem 100% z czarnej porzeczki
  • 1 puszka mleczka kokosowego o wysokiej zawartości kokosa (np. Real Thai)
  • 1 łyżka soku z pomarańczy (+ 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy)
  • starta gorzka czekolada do dekoracji

*Duża część kupnych ciasteczek korzennych typu "dzwoneczki" dostępnych w dużych opakowaniach jest wegańska (np. w Biedronce). Zawierają jednak olej palmowy. Dla osób, które unikają tego składnika proponuję alternatywę w postaci zblendowanych orzechów, daktyli i korzennych przypraw, np. cynamonu, goździków, imbiru. W takim przypadku daktyle stają się składnikiem wiążącym, dzięki czemu można pominąć olej kokosowy lub dodać jego zmniejszoną ilość.

Wykonanie:

  1. Puszkę mleczka kokosowego odstawić na noc do lodówki, aby oddzieliły się w niej warstwy: stała oraz wodna.
  2. Ciasteczka korzenne (lub mieszankę bakalii) zmiksować za pomocą blendera.
  3. Rozpuścić olej kokosowy i dodać do zmiksowanych ciasteczek. Gotową mieszanką wyłożyć spody formy na babeczki, dokładnie docisnąć i włożyć do lodówki na około 15 minut.
  4. Oddzielić stałą część mleczka kokosowego do naczynia przeznaczonego do miksowania. Ubijać przez kilka minut do czasu, aż krem będzie przypominał bitą śmietanę. Dodać sok i skórkę pomarańczy, a następnie ponownie zmiksować.
  5. Spody ciasteczek wyjąć z formy i wyłożyć na nie po około 1 łyżeczce dżemu porzeczkowego. Następnie dodać warstwę kremu kokosowego i udekorować czekoladą.
  6. Przechowywać w lodówce.

Wesołych Świąt! 🎄

Ciastka świąteczne 2