logo

Wegańska „jajecznica” z kaszy jaglanej i ciecierzycy

Tofucznica zarówno w Polsce, jak i za granicą, robi furorę jako wegański zamiennik jajecznicy. Jako alternatywę proponuję wersję bez tofu: z kaszą jaglaną w roli królowej śniadań oraz ciecierzycą.

Ta wersja „jajecznicy” przypomina bardziej średnio wysmażoną wersję tradycyjnej. Kasza jaglana pod każdą postacią jest dla mnie idealna na śniadanie. Zapewnia mi uczucie sytości na długo. Ciecierzyca z kolei dodaje ciekawszej konsystencji, no i jest źródłem białka!

Dodatkiem są u mnie smażone pieczarki, pomidorki koktajlowe i zielona cebulka. Przepis jest bardzo prosty, naprawdę!

Wegańska „jajecznica” z kaszy jaglanej i ciecierzycy

(przepis na 2 małe porcje lub 1 dla bardzo głodnej osoby)

Składniki:

  • 1/2 woreczka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • czarna sól i pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy
  • liście cebuli dymki

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Warto lekko ją przegotować, aby nabrała bardziej klejącej konsystencji.
  2. Ciecierzycę przepłukać na sitku, dodać do naczynia, w którym łatwo będzie ją rozgnieść. Ja używam w tym celu tłuczka do ziemniaków, ale równie dobrze sprawdzi się widelec lub tryb pulsacyjny w blenderze.
  3. Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a po zeszkleniu pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy się zarumienią, dodać ćwiartki pomidorków koktajlowych i smażyć do momentu, aż staną się miękkie.
  4. Pół woreczka kaszy jaglanej i rozgniecioną ciecierzycę dodać na patelnię, przyprawić czarną solą i pieprzem do smaku. Czarna sól dodaje tu jajecznego smaku, więc warto wybrać właśnie tę jej wersję. Kurkuma podbija żółty kolor „jajecznicy”.
  5. Podawać oczywiście na ciepło, posypaną zieloną cebulką.  `