logo

Wegański kebab z domowym sosem miętowym

Bezmięsny kebab z Bezmięsnego Mięsnego, w towarzystwie pieczonych warzyw, granatu i domowego sosu czosnkowo-miętowego... Jeśli tęsknicie za tym popularnym fast foodem, kebab w tej wersji zdecydowanie powinien Wam zasmakować!

Ze względu na ogromną popularność kebaba, ilość możliwych wariacji, których można spróbować na całym świecie, jest naprawdę imponująca. W poniższym przepisie częściowo inspirowałam się daniem Kofta (czyli mięsnymi szaszłykami), które często podaje się z sosem miętowym, jak i owocem granatu. Do dodania pieczonych warzyw zainspirował mnie z kolei bardzo popularny, warzywny kebab w Berlinie (Mustafa's Gemüse Kebap), który słynie właśnie z wegetariańskich kebabów i imponującej kolejki niezależnej nawet od warunków pogodowych.

Wegański kebab z sosem miętowym:

Składniki:

Kebab:

  • Bezmięsny kebab
  • tortille - sklepowe lub domowe
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 duże ziemniaki ziemniaki
  • 1/2 granatu
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin, czosnek w proszku, wędzona papryka
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki orzechów nerkowca
  • garść świeżej mięty
  • 1 spory ząbek czosnku (lub 2 mniejsze)
  • sok z 1 limonki
  • opcjonalnie: drobno posiekana papryczka chili
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Słonecznik i nerkowce zalać wrzątkiem na około 2 godziny przed rozpoczęciem gotowania.
  2. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Warzywa bardzo dokładnie umyć i pokroić na sporą kostkę (nie obierać!). Największe powinny być kawałki cebuli, aby nie spaliła się w piekarniku.
  3. Do pokrojonych warzyw dodać olej oraz przyprawy, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszce i piec w piekarniku aż będą miękkie i lekko zarumienione (około pół godziny), od czasu do czasu mieszając.
  4. Odlać wodę z wcześniej namoczonego słonecznika i nerkowców. Dodać do blendera wraz z pozostałymi składnikami na sos. Miksować do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Proponuję najpierw dodać około 1/2 szklanki, a później stopniowo zwiększać ilość w zależności od preferowanej gęstości sosu.
  5. Czerwoną kapustę poszatkować.
  6. Owoc granatu przepołowić, kilkakrotnie odgiąć skórkę na boki (nie obierać i nie rozrywać owocu), a następnie uderzać zewnętrzną część owocu np. łyżką, aby jego zawartość wypadła do miski. Przydatną instrukcję w formie filmu znajdziecie tutaj.
  7. Na patelni podsmażyć Bezmięsny kebab.
  8. Wszystkie składniki ułożyć na tortilli według własnych preferencji, a następnie zawinąć. Warto całość podgrzać w opiekaczu, aby tortilla lekko się zarumieniła.

Obraz 25.03.2019, godz. 18.50