logo

Wegańskie karminadle - czyli kotlety gryczano-fasolowe

W dzieciństwie nigdy nie byłam fanką tradycyjnych, śląskich karminadli, czyli kotletów mielonych. Teraz nie umiem sobie nawet przypomnieć, czy chodziło mi o ich konsystencję, czy kompozycje smakowe. Wiem za to, że wegańska wersja kotletów mielonych smakuje mi znacznie bardziej.

Pierwszy raz kotlety te zrobiłam na samym początku mojej wegańskiej drogi, czyli jakieś 1,5 roku temu. Pamiętam, że choć nie były wtedy idealne, bardzo szybko zdobyły moje serce i jadłam je przez następnych kilka dni. Zasmakowały też koleżankom, które „załapały się” na kotleta w postaci kanapki na zimno.

Od tamtej pory kotlety te na stałe zagościły pośród moich ulubionych dań. Są bardzo bogate smakowo i nie rozpadają się. Polecam je każdemu, nawet osobom, które na co dzień jedzą mięso. Wraz z mamą chętnie wracamy do nich, kiedy obie mamy ochotę na nieco bardziej tradycyjny obiad.

Przepis uwzględnia smażenie kotletów, ponieważ tak właśnie przygotowuje się tradycyjne karminadle. Jeśli ktoś stara się jednak ograniczyć użycie oleju w kuchni, kotlety bez panierowania można także upiec w piekarniku i podać np. w formie burgerów.

Wegańskie karminadle gryczano-fasolowe (przepis na około 10 kotletów)

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 10-15 dag pieczarek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 6 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, pieprz ziołowy (+ ewentualna przyprawa do kotletów mielonych)
  • mąka + woda
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotować.
  2. W międzyczasie pokroić cebulę w sporą kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju aż lekko się zarumieni. Pieczarki pokroić w grube plastry, dodać do cebuli. Pozwolić im się zarumienić, nie mieszając zbyt często. Pod koniec smażenia polać pieczarki oraz cebulę sosem sojowym i dusić 2-3 minuty.
  3. Czerwoną fasolę przepłukać na sitku i dodać do dużej miski, najlepiej plastikowej. Dodać płatki owsiane, usmażone pieczarki, ugotowaną kaszę oraz czosnek, suszone pomidory i przyprawy.
  4. Całość zmiksować przy pomocy blendera ręcznego tak, aby masa nie była zupełnie gładka. Jeśli część składników pozostanie niezblendowana, konsystencja kotletów będzie ciekawsza.
  5. Masę odstawić na kilka minut, aby stała się bardziej zbita.
  6. Kotlety formować przy pomocy zwilżonych wodą dłoni. Panierować obtaczając dokładnie w mieszaninie mąki z wodą, a następnie w bułce tartej.
  7. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią.

IMG 1562

Polecane