logo

Wegańskie mini „serniczki” na zimno z kaszy manny

Wegańskie serniki to jedne z najprostszych w wykonaniu ciast, z jakimi się spotkałam. Szczególnie przyjazna pod tym względem jest oczywiście wersja na zimno. Sezonowe owoce, krótka lista składników i szybki czas wykonania — to właśnie czyni ten przepis idealnym na lato.

Fala lipcowych upałów sprawiła, że zupełnie odechciało mi się dłuższego przesiadywania w kuchni. Gdy jednak dostałam po opakowaniu aż trzech kolorów porzeczek, musiałam spróbować coś z nich utworzyć.

Wegańskie „serniki” są zazwyczaj proste w wykonaniu i dużo lżejsze od tradycyjnej wersji ciasta, co dla mnie jest ich bardzo dużym plusem. Niewielka kuchnia skłania mnie przy tym zazwyczaj do wykonywania deserów nieco mniejszych rozmiarów — stąd miniaturowa forma „serniczków”. Z kolei brak kaszy jaglanej czy tofu, a przy tym zbyt duży poziom lenistwa, aby wyjść z domu, naprowadził mnie na pomysł wykorzystania w przepisie kaszy manny.

Mini „serniczki” na zimno z kaszy manny

(przepis na 8 serniczków)

Składniki:

Spód:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki płatków orkiszowych (lub mieszanka otrębów zamiast płatów owsianych i orkiszowych)
  • 1 łyżka ziaren słonecznika lub dowolnych orzechów
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 5 łyżek oleju kokosowego (u mnie rafinowany)

Masa „serowa”:

  • 300 ml mleka roślinnego
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu (lub innego słodzika)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek oleju kokosowego (u mnie rafinowany)

Do dekoracji:

  • sezonowe owoce

Wykonanie:

  1. Mleko roślinne zagotować.
  2. Garnek zdjąć z palnika na czas dodawania kaszy, aby nie utworzyły się grudki. Dodać kaszę, stale mieszając, a następnie ponownie zagotować. Konsystencja docelowo powinna być dość gęsta. Jeśli nie jest, dodać więcej kaszy.
  3. Kaszę pozostawić do ostygnięcia.
  4. W kąpieli wodnej rozpuścić cały potrzebny olej kokosowy (łącznie 10 łyżek).
  5. Wszystkie sypkie składniki potrzebne do wykonania spodu zblendować do osiągnięcia pożądanej konsystencji (lub użyć gotowej mieszanki otrębów - bez blendowania). Polecam unikanie zupełnie drobnego pyłu, ciastka mają wtedy ciekawszą konsystencję.
  6. Do zblendowanych sypkich składników dodać połowę oleju kokosowego i porządnie wymieszać.
  7. Do silikonowej formy na babeczki nakładać około łyżki masy na spód każdego z „serniczków” i dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki na około 15 minut.
  8. Do ostygniętej kaszy dodać pozostały olej kokosowy, sok z cytryny i ksylitol (lub inny słodzik). Dokładnie wymieszać lub zmiksować blenderem ręcznym, jeśli konsystencja nie jest odpowiednio gładka.
  9. Wyjąć formę ze spodami z lodówki. Otrzymaną masę równomiernie rozłożyć w formie na przygotowane spody.
  10. Udekorować wybranymi owocami, lekko zatapiając je w masie, zanim zastygnie.
  11. Przed podaniem chłodzić około 30 minut. Przechowywać ciastka w lodówce, szczególnie w czasie letnich upałów.

Serniczki 2

Polecane