logo

Wiosenny gulasz warzywny z mleczkiem kokosowym

Łagodny w smaku i pełen wiosennych dobroci, wegański gulasz warzywny, który świetnie sprawdzi się zarówno na chłodniejsze, jak i cieplejsze dni. Na dodatek jest bajecznie kolorowy!

Zgodnie z zasadą jedzenia sezonowych warzyw i owoców, staram się wypełniać swój koszyk w czasie zakupów właśnie takimi produktami. Nie ukrywam, że trochę poniosło mnie ostatnio w sklepie, kiedy zobaczyłam piękne, cieniutkie szparagi i botwinkę, które smakują szczególnie pysznie właśnie na początku wiosny, po nieciekawej pod względem roślinności zimie.

Przed wrzuceniem wszystkiego do jednego gara (a właściwie patelni) polecam nieomijanie kroku pieczenia kalafiora. Wydobywa to z niego naprawdę ciekawy aromat, zupełnie inny niż w przypadku gotowania. Polecam oczywiście zabawę przepisem — nie ograniczajcie sobie szparagów, jeśli macie na nie ochotę lub pomińcie botwinkę, jeśli akurat nie ma jej w sklepie. Może to oczywiste, ale bardzo zachęcam do eksperymentowania z tego typu gulaszami. 😁

Wiosenny gulasz warzywny z mleczkiem kokosowym

(3 duże porcje)

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora
  • 1 batat
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 1 pęczek botwinki
  • ok. 250 g gotowanej ciecierzycy (1 puszka lub 1/2 wysokiego słoika)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 limonki
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin, imbir w proszku, chilli, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
  2. Kalafior umyć, pokroić na różyczki, wyłożyć na blasze. Polać odrobiną oleju, doprawić solą i pieprzem do smaku. Piec około 20-30 minut, aż się zarumieni i zmięknie.
  3. Batata obrać, pokroić w kostkę i ugotować.
  4. Przygotować resztę warzyw. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Botwinkę dokładnie umyć i drobno pokroić. Ułamać twarde końcówki szparagów, a pozostałe części pokroić na mniejsze kawałki. Ciecierzycę przepłukać na sitku.
  5. Kiedy kalafior i batat będą już gotowe, na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju.
  6. Na patelnię dodawać po kolei: cebulę, czosnek, szparagi i botwinkę, podsmażając przez chwilę pomiędzy każdym warzywem. Smażyć około 2 minuty.
  7. Następnie na patelnię dodać kalafior, batata i ciecierzycę. Zalać mleczkiem kokosowym, dodać sok z limonki i doprawić według własnego uznania. Gotować jeszcze przynajmniej minutę, aby smaki się przegryzły.
  8. Podawać z ryżem, kaszą, pieczywem lub solo. Świetnie smakować będzie również z koperkiem. 😊  `