logo

Zupa z zieloną herbatą

Wariacji na temat dań azjatyckich znaleźć można obecnie mnóstwo. Baza orientalnych smaków jest bardzo szeroka, a zielona herbata staje się coraz bardziej popularna. Zainspirowało mnie to do przygotowania zupy właśnie na bazie zielonej herbaty, w azjatyckim stylu.

Zielona herbata jest w krajach azjatyckich dużo ważniejszym elementem kuchni niż w Europie czy Stanach Zjednoczonych. Z naszych kubków raczej rzadko ląduje w daniach, zwłaszcza tych wytrawnych. Jej subtelny smak doskonale komponuje się przy tym z innymi składnikami kuchni azjatyckiej — imbirem czy miso. Taka zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu, a do tego pomaga rozgrzać się w zimne, jesienno-zimowe wieczory.

Zupa z zieloną herbatą

(przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 500 ml mocnej zielonej herbaty (u mnie liściasta, niearomatyzowana)
  • 1 łyżka pasty miso
  • kawałek imbiru (wielkości opuszki palca)
  • sok z połówki limonki
  • makaron w stylu azjatyckim, np. udon
  • kilka pieczarek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • garść szpinaku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Do garnka wlać 500 ml wrzątku, a następnie zaparzyć w nim zieloną herbatę. Napar powinien być dość mocny, dlatego warto przygotować go z dwóch torebek (lub podwójnej porcji sypkiej herbaty w zaparzaczu).
  2. W osobnym garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
  3. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni na oleju sezamowym. Pod koniec smażenia dodać łyżkę sosu sojowego.
  4. Wyjąć torebki herbaty lub zaparzacz z garnka, ponownie podgrzać napar, a następnie dodać łyżkę pasty miso, starty na tarce kawałek obranego imbiru oraz sok z limonki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Makaron przepłukać zimną wodą, aby się nie kleił.
  6. Każdy z przygotowanych składników włożyć do miski, zalać zupą i udekorować plasterkiem limonki.  `

Polecane